RECEPT

FLÄSKKARRÉSPETT TEXMEX

I samarbete med @ipatriciaskok

Fläskkarré är en sådan perfekt styckningsdetalj att lägga på grillen, här kommer den i en tappning av grillspett och smaker som flörtar med en svensk fredagskväll.

Potatissalladen är riktigt god och tillför lite härlig limesmak till rätten. Vill man dock göra det ännu enklare för sig kan man servera en hög med tortillachips till istället.

4 port.

POTATISSALLAD

ca 20 små färskpotatisar
6 rädisor
2 nävar salladsenap eller ruccola
2 salladslök
2 msk äppelcidervinäger
2 ½ msk olivolja
skal från 1 lime
2 tsk limesaft
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

RECEPT FORTS.

AVOKADORÖRA

2 avokado (väl mogen)
1-1 1/2 vitlöksklyfta
1 dl crèam fraiche
1 tsk citronsaft
ca ½ tsk salt
1 krm svartpeppar

CORN RIBS

2 färska majskolvar
tacosås tomatsalsa
färsk koriander
chiliflakes eller pul biber
1 lime
1 salladslök
salt
½ dl parmesan
rapsolja att fritera i (ej kallpressad)

KARRÉSPETT

500–600 g fläskkarré
½ vitlöksklyfta
1 påse tacokrydda Spicemaster eller egengjord.
1 msk ljussoja
2 msk rapsolja
salt

GÖR SÅ HÄR

POTATISSALLAD

Dela potatisen på hälften eller i fyra delar om storleken kräver det. Ångkoka helst potatisen, annars koka den försiktigt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet från potatisen när den är klar, låt ånga av och kallna.

Riv zesten (det yttersta gröna på skalet) av limen, utan att det vita under kommer med, på ett fint rivjärn och blanda med äppelcidervinäger, pressad limesaft, olivolja, salt och peppar i en liten burk, ställ åt sidan.

Skär rädisorna i tunna skivor och salladslöken i slantar.

Skölj salladen och kör den gärna i salladsslunga så den blir torr.

När det sen blir dags att grilla, vänd runt potatisen i lite olja och lägg dem på grillen samtidigt som karréspetten och grilla dem runt om, lägg i en skål. Vid servering tillsätt rädisorna, salladslöken, salladen, limevinägretten i potatisskålen och vänd runt så allt blir blandat.

AVOKADORÖRA

Riv vitlök på ett fint rivjärn, blanda med crèam fraiche, salt och peppar. Ta ur kärna och ta bort skal på avokado, häll pressad citron över och mosa den fint med en gaffel, blanda ihop med fraichen och smaka av.

CORN RIBS

Dra skalet och få bort alla trådar från majskolvarna. Dela dem längsefter mitt på och sen varje halva två gånger till så du får 6 delar av varje majskolv. Till detta behöver du ta din längsta och kraftigaste kniv med hög rygg.

Riv parmesan på ett fint rivjärn, skär salladslöken i slantar, hacka koriander och skär en lime i fyra klyftor.

När det närmar sig att lägga spetten på grillen, fritera majsen i 180 grader tills de fått lite färg, ta upp och låt rinna av på hushållspapper, salta lite direkt.

Lägg upp på tallrikar vid serveringen, droppa på lite taco tomatsalsa, strö på riven parmesan, hackad färsk koriander, salladslök och någon form av chiliflakes. Servera med en klyfta lime att pressa över.

KARRÉSPETT

Putsa karrén om det behövs. Skär den i 3–4 cm kuber lägg i en skål.

Riv vitlök på ett fint rivjärn och tillsätt tillsammans med soja, rapsolja, tacokrydda och salt i skålen. Vänd om ordentligt så det kommer runt alla köttbitarna.

Fördela karrébitarna jämnt på åtta spett och lägg dem på ett fat. Grilla spetten på en riktigt het grill runt om tills de fått fin färg.

Att koka potatisen och göra vinägretten, krydda karrén och trä på spetten (men vänta då med att salta), avokadoröran och skära majskolvarna går bra att göra tidigare på dagen om du vill förbereda.