RECEPT

GRILLSKIVA MED KROSSAD SALVIAPOTATIS OCH SOCKERÄRTSRÖRA

I samarbete med @ipatriciaskok

En god grillmiddag är det inte många som säger nej till. Ett trevligt sätt att servera den på är när hela middagen är samlad på en stor skärbräda i mitten av bordet, köttet skärs upp vid sittande bord och alla kan sedan ta för sig själva. Visst låter det som en härlig sommarkväll, man hör nästan hur det klingas i glasen. Det är inte heller några problem att tillaga detta utan en grill, då tar du bara fram grillpannan på spisen, och ser till att den är riktigt het innan du lägger ner köttet där i.

Ca 3 port.
GRILLAT
1 grillskiva med ben
0,5–1 zucchini
ca 9 körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
salt
peppar
ca 3 kvistar persilja

RECEPT FORTS.

KROSSAD POTATIS
9–12 potatisar
1 vitlöksklyfta
6–8 färska salviablad
75 g smör
salt
peppar

SOCKERÄRTSRÖRA
1,5 dl turkiskyoghurt
1 dl Crèam fraiche
0,75 msk olivolja
0,5–1 vitlöksklyfta
1 tsk, ca 0,5 citron
salt
peppar

GÖR SÅ HÄR

FÖRST
Riv vitlök i en liten burk, slå på ½ dl olivolja och låt stå.

POTATIS
Koka potatisar, låt ånga av och svalna lite. Lägg dem i en ugnsform med några centimeters mellanrum. Skär ett kryss i mitten på varje potatis, tryck till mitt på med en stekspade så att de krossas och plattas till lite, salta och peppra.
Riv en halv vitlöksklyfta fint. Lägg salviablad på varandra och skiva dem med kniven. Sätt salvian tillsammans med smör i liten panna. Smält och bryn smöret sakta gyllenbrunt på medeltemperatur under omrörning i botten med en vips. När smöret fått rätt färg, sätt i vitlöksrivet, ta från värmen och rör om. Fördela smöret över potatisarna med en sked.
Sätt ugnen på ca. 200 grader.

Sätt potatisen i ugnen efter att du gjort klar sockerärtsröran och låt dem gå tills de fått fin färg.

SOCKERÄRTSRÖRA

Blanda yoghurt, fraiche och olivolja i en skål. Riv en halv vitlöksklyfta, pressa en tsk citron och blanda i. Salta och peppra rikligt däri.
Slanta sockerärtorna i tunna skivor och blanda ner i skålen.

DET GRILLADE

Skiva zucchini i centermeter tjocka skivor. Pensla med vitlöksoljan, den du gjorde först av allt, på båda sidor och låt inget av vitlöksrivet komma med, salta och peppra dem.
Rulla tomater i lite olja, salta och peppra dem.
Lägg på grillen låt få lite färg på bådasidor och lägg på varmhållning.

Nu måste du få grillen supervarm.
Pensla lite vitlöksolja på båda sidor av grillskivan samt salta och peppra rikligt. Lägg på grillen tills du fått fin färg, vänd och ta genast av när andra sidan också fått färg, du vill inte att den ska övergå och bli torr. Det är därför du behöver en mycket het grill.
Lägg grillskivan på en stor träskärbräda placera potatisarna, zucchinin och tomaterna runt om. Vill du, kan du även klicka ut sockerärtsröran på ett par ställen, annars servera den i en skål bredvid. Hacka och strö lite persilja över hela anrättningen och ställ på bordet. Skiva upp köttet i ca 2cm tjocka skivor och ta sen för er.