RECEPT

GRISGRYTA

I samarbete med @ipatriciaskok

Oavsett om man äter den i eget sällskap en kväll, med benen uppdragna i soffan och ett
favoritprogram på tv-skärmen, gjord sen tidigare och värmd från frysen eller om man äter den
nygjord i gott sällskap med andra, så är en gryta alltid en god idé till middag. Här får du recept på en
gryta som inte kräver så stor insats och som jag tror du kommer vilja lägga till din receptsamling.

GRYTA

1 kg picnicbog (går också med skinkstek och karré)
150 g / 1 stor gul lök
100 g / 0,5 g purjolök
rapsolja
1 msk smör
8 g / 2 tsk färskriven ingefära
4–5 kapslar grön kardemumma
2 msk maizena
4,5 dl torr eller halvtorr äppelcider med alkohol
1 dl torrt vitt vin
1,5 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning
egen fläskfond tex. från fläskläggskok, eller 0,5–1 mer kycklingbuljongtärning
2 krm svartpeppar
ca 1 tsk salt beroende på viken sorts buljong
150 g / 0,5 + 0,5 Ingrid Mari äpple

GÖR SÅ HÄR

Putsa och skär picnicbog i 1,5–2 cm stora tärningar.

Skala, dela lök på mitten och skär i skivor. Skär purjolök i ringar. Finriv ingefära. Ta kardemummankärnor ur kapslarna och mortla dem.
Bryn köttärningarna i 3–4 omgångar i en het stekpanna men lite rapsolja, lägg över i en gryta.

Sätt stekpannan på medelvärme, tillsätt lite rapsolja och smör, fräs löken, purjolöken, ingefäran och
kardemumman där i några minuter under omrörning. Pudra över maizena, rör om och lägg över i
grytan med köttet. Koka ur stekpannan med vinet och slå över i grytan. Tillsätt cider, grädde,
buljongtärning, ev. fond, salt, peppar och rör om.

Nu ska grytan småputtra på svag värme tills köttet är mört, det tar lite olika tid beroende på vilken
styckningsdetalj du valt och storleken på bitarna. Jag skulle räkna med allt från 30 min till 1,5 h. Rör
om då och då i botten.
Dela på ett äpple och tärna ena halvan i 0,5 cm tärningar, tillsätt i grytan när ca 5 min återstår av
koktiden. Skär återstående halva äpplet likadant och strö över grytan vid servering.

Servera grytan med kokt eller pressad potatis och en sallad till.

Smaklig måltid!