RECEPT

SECRETOSALLAD

I samarbete med @ipatriciaskok

Det här är en god sommarsallad som känns både fräsch och krämig på samma gång. Secreto, översatt grisens hemlighet, är en perfekt styckningsdetalj att grilla på en riktigt, riktigt het grill om man hellre vill göra det, än att steka den i en panna på spisen, som detta recept föreslår.  Självfallet kan du göra salladen en vinterdag också om du råkar ha en bit secreto till hands.

SECRETOSALLAD 4port.

1 bit/ca 300 g secreto
salt
peppar
2 tsk vitbalsamvinäger
3 + 2,5 msk olivolja
2 sardellfiléer
1 + 1/4 vitlöksklyfta
1 tsk kapris
1 tsk dijonsenap
1,5 msk majonnäs
1/2 gurka
1 påse/ca 100g machesallad
12 körsbärstomater
1 burk stora vitabönor
ev. 8 cocktailkapris
2–3 skivor surdegsbröd, gärna dagsgammalt

GÖR SÅ HÄR

Riv en vitlöksklyfta på finaste på rivjärnet, sätt i en liten skål och slå på 3 msk olivolja, rör om och låt stå.

Finhacka sardeller och kapris, riv en 1/4 vitlöksklyfta, lägg i en mixerskål tillsammans med dijonsenap, balsamvinäger och majonnäs. Sätt mixerstaven i botten på mixerskålen och starta den, lyft inte mixerstaven. Tillsätt olivoljan 3msk, först nästan droppvis och sen när du ser att det börjar ta ihop i en fin stråle. Mixa dressingen slät och smaksätt med svartpeppar. Häll upp den i en salladsskål.

Ta secreton ur kylen och låt rumstemperera.

Skölj bönorna väl och låt rinna av ordentligt. Skölj också salladen, och kör den gärna i en salladsslunga så den blir riktigt torr, då fäster dressingen bättre. Skär gurkan i 1 centimeterstora tärningar. Dela körsbärstomaterna på hälften.

Bryt surdegsbrödet i mindre bitar, storleksmässigt krutonger. Värm en stekpanna till lite över medelvärme. Häll i vitlöksoljan utan att någon vitlök följer med i pannan, då bränns den och blir bitter. Stek surdegsbrödet gyllenbrunt och salta under tiden. Häll upp på ett hushållspapper och låt överflödig olja rinna av.

Torka ur stekpannan och hetta upp den igen, nu på högsta värmen. Torka av secreton så ytan blir torr, salta och peppra på båda sidor. När pannan är rykande het, lägg i secreton med den fetaste sidan neråt, håll gärna ner den med en stekspade så att hela ytan tar i stekpannan. Håll kvar tills du börjar få en krispig yta och vänd då på den och gör samma sak här. Lägg secreton att vila på skärbrädan.

Lägg gurkan, bönorna och tomaterna i skålen med dressingen. Blanda runt, sätt i salladen och vänd försiktigt runt ett par varv till. Lägg upp på en tallrik. Skär secreton i tunna skivor och se till att du skär tvärs över fibrerna. Lägg mitt på tallriken, strö surdegskrutongerna runt om och toppa med ett par coctailskapris om du har.

Smaklig måltid!