RECEPT

STORA HÄRLIGA FLÄSKFÄRSBULLAR MED SAFFRANSPASTA

I samarbete med @ipatriciaskok

En enkel rätt med härliga smaker som passar lika bra som bjudrätt en fredagskväll, som till vardagsmiddagen eller i lunchlådan.  Fläskkött, salvia, saffran och vitlök är verkligen en god kombination kan jag lova.

FLÄSKFÄRSBULLAR 2 port. och en lunchlåda.

250 g fläskfärs

8–16 salviablad

1 msk smör

1 msk ljus soja

1 ägg

0,5 dl vatten

2 krm svartpeppar

2 krm salt

O,5 dl ströbröd

 

SAFFRANSPASTA 3 port.

300 g stozzapretti eller annan sorts pasta

7 g / 2 vitlöksklyfta

0,5 g saffran

4–8 salviablad

1 msk rapsolja

0,5 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

0,5 dl mjölk

2 krm salt

1 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

FLÄSKFÄRSBULLAR

Receptet säger 8–16 blad salvia, det är nämligen väldigt stor skillnad i smak på färsk salvia, så du måste känna om salvian doftar mycket eller inte, och välja mängd där efter. Du kan också börja med den mindre mängden salvia och provsteka en klick färssmet när du har blandat ihop den, smaka av och hacka i mer salvia om det behövs.

Med det sagt börjar vi nu med fläskfärsbullarna. Finhacka salviablad och fräs dem någon minut i smör. Blanda ihop salvian och övriga ingredienser till fläskbullarna. Rulla färsen till 8st bollar och lägg dem på ett bakplåtspappersklätt ugnssäkert fat.

Sätt in fläskbullarna på 250 grader grillvärme i mitten av ugnen i ca 10–15 min.

Bullarna kan du även förbereda på morgonen om du vill, täcka ugnsfatet med plastfolie och ställa i kylen i väntan på middagen, och då köra dem i ugnen.

 

PASTA MED SAFFRAN OCH VITLÖK

Koka strozzapretti, med 0,75 msk salt i per liter vatten, i en minut kortare än vad som står på pastapaketet.

Finhacka salviablad, finriv vitlök och mortla saffran med lite salt. Sätt rapsolja i en panna på medelvärme. När den är varm, fräs salvian en minut och tillsätt vitlöken och fräs en liten stund till. Se till att inte vitlöken bränns.

Tillsätt saffranet och slå på vinet, sänk värmen och låt småputtra ca 5min. Tillsätt grädde, mjölk, salt och peppar. Fortsätt puttra 10 min. Blanda ihop såsen med pastan och lägg upp i två djuptallrikar, spara en tredjedel till lunchlådan. Lägg tre fläskfärsbullar uppe på pastan i varje tallrik.

Smaklig måltid!

SORTIMENT

FLÄSKFÄRS

149 kr/kg