RECEPT

FLÄSKIGA VÅRRULLAR

I samarbete med @ipatriciaskok

Fläskfärs gör sig väldigt bra tillsammans med asiatiska smaker. De här frasiga och goda vårrullarna passar till förrätt eller som tilltugg att doppa i den smakrika dippsåsen som de är, eller varför inte tillsammans med en fräsch kall nudelsallad och då bli serverade som huvudrätt. Om jag var du skulle jag göra dubbel satts, det är fantastiskt att hitta extra i frysen.

VÅRRULLAR 15 ST.

250 g fläskfärs
neutralolja till stekning
120 g / 1 gul lök
20 g / 0.5 bladselleristjälk
10–20 g / 0.5–1 röd chili av spanskpeppartyp
120 g spetskål
10 g / 2 stora vitlöksklyftor
10 g / 1 tumstor bit ingefära
2 dl färska böngroddar eller 200 g / 0.5 burk konserverade böngroddar
2 msk ljus soja, japansk (typ Kikoman)
1,5 msk fisksås
1 tsk råsocker (går med strösocker också).
0.5 tsk sesamolja
vårrulledeg
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

Hacka lök, selleri och chili fint. Strimla spetskålen riktigt fint, gärna på mandolin om du har en. Riv ingefära och vitlök på ett fint rivjärn. Skölj böngroddar och låt rinna av.

Fräs fläskfärs i het stekpanna och lägg på ett fat.

Sänk värmen och fräs löken och sellerin några minuter i en neutral olja tills löken blivit mjuk och glansig. Tillsätt vitlöken och ingefäran, fräs lite till innan du sätter i spetskålen och låter den fräsa med tills den också blivit mjuk. Vänd i böngroddarna.

Sätt tillbaka färsen i stekpannan med grönsakerna.

Rör ihop soja, fisksås, råsocker och sesamolja tills sockret har löst sig. Rör sedan ned det i färs- och grönskasfräset. Låt svalna helt. Dela upp fyllningen i 15 små lika stora högar.

Tina vårrulledeg om det är en fryst sort.

Skär degen så du får 15st 20x20cm stora rutor och täck med en mycket lätt fuktad kökshandduk så den inte torkar. Med en vattensprayflaska är det lätt att få kökshandduken lagom fuktig.

Ta en ruta i taget och lägg på bänken framför dig, vänd ena hörnet mot dig.
Pensla kanterna med uppvispad äggvita (kan gå med bara vatten men risken är större att de inte håller ihop).
Lägg en ca 10-12cm lång rand med fyllning vågrätt i mitten mellan hörnen på rutan.
Vik hörnet närmast dig över fyllningen.
Vik sen hörnen in mot mitten från båda sidorna.
Rulla nu vårrulledegen framåt och över det sista hörnet så du får en stor cigarrliknande rulle.
Gör likadant med resten av rutorna.

Antingen lägger du dem nu på en bricka med bakplåtspapper på, utan att de tar i varandra, och ställer dem i frysen några timmar så de blir styckefrysta, för att sedan stoppa dem i en påse och förvara dem i frysen, för att användas vid senare tillfälle, eller så tillagar du dem samma dag.

De blir godast vid fritering, men det fungerar att göra dem i ugnen också, om än de inte blir frasiga på samma sätt då.

Väljer du att fritera dem utan att de passerat frysen först, så fritera dem i 180 grader.
Tar du dem från frysen så fritera dem i 160–170 grader så att de hinner bli varma i mitten.
Fritera några i taget, så oljan inte kyls ned för mycket, ca 3-4min brukar bli bra.

Hamnar de i ugnen så ha en ugnsvärme på ca 200–225 grader. Pensla dem med olja eller smält smör och grädda i ca 15min.

I båda fallen så ska vårrullarna få en fin ljus gyllenbrun färg.

Servera dem med dippsåsen nedan att doppa dem i, eller använd såsen som dressing till nudelsalladen. Om du vill gör du lite extra dippsås, och gör både och.

DIPPSÅS ELLER DRESSING TILL NUDELSALLADEN.

4 msk sweetchilisås
4 msk risvinäger
3 msk ljussoja, japansk (Kikoman) eller koreansk
1/5–1 lime
1 krm salt
1 msk färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 salladslök
4st hackade korianderstjälkar

Rör ihop sweetchilisås, risvinäger, soja, pressad lime, salt, finriven ingefära, finriven vitlök, finhackade korianderstjälkar och slantad salladslök. Låt gärna stå någon halvtimme.

Den går också bra att göra dagen före och förvara i kylen.

NUDELSALLAD 4p.

200 g glasnudlar
1/5–1 morot
6 rädisor
3–4 salladslökar
10 sugarsnaps / sockerärtor
Ev. några färska champinjoner
färska korianderblad
1 näve jordnötter

Koka glasnudlar enligt förpackningen och spola i kallt vatten tills de kallnat helt, låt rinna av.
Finstrimla morot i tändsticksstora strimlor.
Skär sockerärtor i diagonala skivor, salladslök i slantar och rädisor i skivor.
Råkar du ha några champinjoner hemma, skiva dem tunt och låt följa med i salladen.

Strax innan serveringen, lägg allt i en skål, slå dressingen över och blanda om så den täcker allt. Hacka lite jordnötter att strö på tillsammans med hackad koriander.